Pikieta w Volkswagen Poznań: Pracownicy przebrani za postaci z serialu protestowali przeciwko zwolnieniom. Śpiewali i grali na akordeonie

1Pracownicy grali na akordeonie i śpiewali "Bella Ciao" ubrani w kostiumy z serialu "Dom z papieru". Wszystko to w ramach protestu zorganizowanego przez Solidarność działającą w Volkswagen Poznań. Pikieta odbyła się pod hasłem "Volkswagen z papieru" i była sprzeciwem wobec zwolnień pracowników i nieprzedłużania wygasających umów.

Protest na terenie zakładu Volkswagen Poznań w Antoninku odbył się w środę, 3 czerwca. Pracownicy na terenie firmy, a dokładniej – pod budynkami zajmowanymi przez jej zarząd, protestowali przeciwko zwolnieniom i nieprzedłużaniu wygasających umów. Chcą także walczyć o waloryzację pensji wraz z początkiem nowego roku.

Czytaj też: Zobacz, jak wygląda pusta fabryka Volkswagen Poznań [ZDJĘCIA]

Pikietę zorganizowała zakładowa Solidarność. Odbyła się pod hasłem "Volkswagen z papieru", nawiązującym do znanego serialu Netflixa "Dom z papieru". Pracownicy byli ubrani w charakterystyczne maski i czerwone kombinezony. Nie zabrakło gry na akordeonie i śpiewania "Bella Ciao", ale też przemów i przedstawienia postulatów.

Zobacz wideo:

Jak tłumaczy nam Piotr Olbryś, przewodniczący OM NSZZ "Solidarność" Volkswagen Poznań – pracownicy walczą z nieprzedłużaniem wygasających umówi i zwolnieniami. Część z nich jest związana m.in. z automatyzacją pracy. Przypomnijmy, że do końca tego roku pracę w VW Poznań ma stracić 750 osób.

Czytaj więcej: Zwolnienia w Volkswagen Poznań: Fabryka VW zlikwiduje 750 miejsc pracy do 2020 roku. Powód? Automatyzacja i modernizacja VW Poznań

Z kolei w związku z pandemią koronawirusa i jej konsekwencjami gospodarczymi, firma zamierza też rezygnować z części pracowników na terminowych kontraktach. To właśnie umowy z nimi mogą nie być przedłużane. Olbryś szacuje, że łącznie walka toczy się o ochronę 10 tys. miejsc pracy w nadchodzących latach.

Sprawdź: Volkswagen Poznań zwolni 450 osób z powodu koronawirusa. Zwolnienia potrwają do końca 2021 roku – to już kolejne. Odejdzie 4 procent załogi

Drugim postulatem pracowników jest waloryzacja pensji wraz z początkiem przyszłego roku. Zasady wzrostu wynagrodzeń są ustalone z pracownikami do końca tego roku. Olbryś i inni przedstawiciele "Solidarności" mają nadzieję, że waloryzacja będzie sięgała minimum poziomu inflacji.

Moment protestu nie był przypadkowy. To właśnie na czwartek, 4 czerwca zaplanowana jest druga tura negocjacji z zarządem VW Poznań.

Źródło: www.gloswielkopolski.pl