Ograniczenie bezprawnych zwolnień – to wielki sukces „Solidarności”

Już sąd I instancji nieprawomocnym orzeczeniem będzie mógł przywrócić do pracy bezprawnie zwolnionego pracownika. To wielki sukces "Solidarności", która w październiku 2017 r. wspólnie z Ministrem Sprawiedliwości Zbigniewem Ziobro szukała rozwiązań tego problemu podczas konferencji "Wolność zrzeszania, czy wolność zwalniania". Dzisiaj te rozwiązania – choć jeszcze nie wszystkie – stają się faktem.S

Nowelizacja kodeksu postępowania cywilnego, która wejdzie w życie w listopadzie 2019 r. wprowadza przepis, że już sąd pierwszej instancji jeśli uzna zwolnienie za bezprawne, skutecznie może nakazać dalsze zatrudnianie zwolnionego pracownika bez czekania na prawomocne orzeczenie. To może aż o połowę skrócić czas, w którym pokrzywdzonemu pracownikowi przywrócone zostanie zatrudnienie. Obecnie przepisy ochronne są fikcyjne, bo z powodu przewlekłości postępowań sądowych bezprawnie zwolnieni pracownicy nawet kilka lat pozostawali bez pracy.

Nowe przepisy, to ogromny sukces Solidarności, która od lat zabiegała o zmiany. Warto przypomnieć w tej kwestii konferencję z udziałem Ministra Sprawiedliwości – „Wolność zrzeszania, czy wolność zwalniania”, która odbyła się 16 marca 2018 r.

Źródło: www.tysol.pl