„Główny postulat nie został zrealizowany”. Solidarność Oświaty podnosi alarm ws. podwyżek dla nauczycieli

Szef Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ Solidarność alarmuje, że rząd Zjednoczonej Prawicy zrealizował tylko część porozumienia strajkowego ws. podwyżek dla nauczycieli. Jeden z głównych postulatów – dotyczący zmiany systemu wynagradzania nauczycieli – nie został spełniony. O sprawie pisze "Rzeczpospolita".

3a31 grudnia upłynął termin realizacji porozumienia z 7 kwietnia. Do tej pory jeden z głównych postulatów nie został zrealizowany

- mówi Ryszard Proksa, szef nauczycielskiej Solidarności. Wskazuje, że chodzi o punkt dotyczący zmiany systemu wynagradzania – rzecz dla "S" kluczową. Nowe przepisy miały wejść w styczniu tego roku. Związkowcy wysłali w tej sprawie pismo do Ministerstwa Edukacji, planują także o sprawie powiadomić premiera i być może prezydenta.

Mamy nadzieję, że po 6 stycznia ktoś wreszcie się tym zajmie, bo na razie mamy wrażenie, że minister Piontkowski w tej sprawie gra na czas

- podkreśla Ryszard Proksa.

źródło: rp.pl

raw