Alfred Bujara wybrany na wiceprzewodniczącego UNI Europa Commerce

2Alfred Bujara szef handlowej Solidarności został wybrany wiceprzewodniczącym UNI Europa Commerce na kolejną kadencję. Zjazd europejskiej federacji związków zawodowych z sektora handlu i usług odbył się w dniach 15-16 października w Bukareszcie.

Przewodniczącą Komitetu Sterującego UNI Europa Commerce została wybrana Susannę Gideonsson ze Szwecji. Zjazd przyjął plan działania, definiując cele do osiągnięcia w latach 2019-2023.

Plan obejmuje trzy filary: 1) Handel: zmieniający się sektor w nowym świecie pracy, który w coraz większym stopniu kształtuje cyfryzacja, nowe technologie i restrukturyzacja sektora ze względu na rozwój handlu elektronicznego. 2) UNI Europa Commerce i instytucje UE, wobec których UNI Europą Commerce powinna być aktywnym podmiotem działania, mocno podnoszącym sprawy pracownicze. 3) Wzmocnienie siły i wpływy związków w Europie. UNI Europa Commerce zrzesza 60 związków zawodowych z 35 krajów UE.

2a

Źródło: www.tysol.pl