41. rocznica powstania NSZZ „Solidarność” w Radomsku.

Mieszkańcy Radomska pamiętali o 41. rocznicy podpisania porozumień sierpniowych, które doprowadziły do powstania Solidarności.

3We wtorek, 31 sierpnia, w Radomsku odbyły się obchody 41. rocznicy powstania NSZZ „Solidarność”. Po uroczystej mszy św. w kolegiacie pod wezwaniem św. Lamberta złożono kwiaty pod tablicą błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki. W uroczystościach w hołdzie założycielom struktur Solidarności udział wzięły m. in. władze miasta, powiatu, a także poseł Anna Milczanowska i wicewojewoda Krzysztof Ciecióra.

31 sierpnia 1980 r. w Gdańsku przedstawiciele strajkujących stoczniowców i demokratycznej opozycji podpisali z ówczesnym komunistycznym rządem tzw. porozumienia sierpniowe. To symboliczny początek powstania wielomilionowego ruchu "Solidarnościowego”, a w efekcie – zarzewie, które rozprzestrzeniając się po całym kraju, a potem i dużej części tzw. demoludów, przyczyniło się do upadku komunizmu w Polsce i w Europie.2

Źródło: www.radomsko.naszemiasto.pl

Komisja Zakładowa NSZZ "Solidarność" JYSK Sp. z o.o