[video] Europejskie Rady Zakładowe jako platforma wsparcia dla ponadnarodowych układów ramowych

Relacja z konferencji "Europejskie Rady Zakładowe jako platforma wsparcia dla ponadnarodowych układów ramowych", która odbyła się 14.09.2017 r. w Warszawie.relacja

Projekt który właśnie zamykamy poświęcony ponadnarodowym układom ramowym przyniósł bardzo interesujące rezultaty. Nie znaczy to jednak, że przyniósł rozstrzygające odpowiedzi. Projekt poświęciliśmy stosunkowo nowemu i nie do końca odkrytemu narzędziu – kształtowaniu autonomicznych stosunków pracy. W dobie globalizacji ponadnarodowe układy ramowe (TCA) są narzędziem, które niewątpliwie można będzie wykorzystać, natomiast partnerzy społeczni, w szczególności związki zawodowe, powinny poświęcić temu narzędziu więcej uwagi; starać się podejmować negocjacje prowadzące do zawierania TCA, a następnie egzekwować ich ustanowienie

- mówił dr Jan Czarzasty.

Europejskie Układy Ramowe, które określamy angielskim skrótem TCA są odpowiedzią ze strony związków zawodowych na wzrastającą rolę korporacji ponadnarodowych. Jest to istotne o tyle, że korporacje, w szczególności w Europie Centralnej - także w Polsce - odgrywają bardzo doniosłą rolę, są dużymi graczami na rynku i próby podejmowania negocjacji z zarządem centralnym, są próbą ujednolicania standardów wewnątrz tych korporacji

- powiedziała Barbara Surdykowska, ekspert NSZZ "Solidarność".