[Tylko u nas] Alfred Bujara: Media mówią, że „S” domaga się wolnych od handlu sobót. To nieprawda!

W czwartek odbyło się posiedzenie Komisji Polityki Społecznej, która zajęła się projektem zmian w ustawie o zakazie handlu.alfred O tym, co ustalono na spotkaniu rozmawiamy z Alfredem Bujarą, przewodniczącym Sekretariatu Krajowego Handlu, Banków i Ubezpieczeń NSZZ Solidarność.

- Klub PiS zaproponował poprawki do naszej ustawy, o co wnioskowaliśmy już dwukrotnie. Część z naszych poprawek została uwzględnionych. Jedną z najważniejszych rzeczy jest uregulowanie urzędów pocztowych, by niektóre sklepy nie mogły udawać placówek pocztowych. Pojawiła się definicja przeważającej działalności, ale nie ma naszego najważniejszego postulatu, mówiącego o rozszerzeniu doby pracowniczej

- mówi Alfred Bujara.

Według niego problemem jest to, że kobiety pracują do 24 i wracają do domu o 1-2 w nocy.

- Proponowaliśmy, by doba pracownicza rozpoczynała się o 22 w sobotę i kończyła się o 5 rano w poniedziałek. W tej chwili Solidarność idzie na duży kompromis. Rezygnujemy z części poniedziałkowej na rzecz tych dwóch godzin w sobotę poprzedzającą niedzielę bez handlu

- wyjaśnia Alfred Bujara.

Przewodniczący odniósł się też do medialnych doniesień, które mówią, że „S” domaga się również wolnych sobót.

- My tego nie chcemy, my chcemy tylko 2 godziny przed północą, żeby kobiety mogły spokojnie wrócić do domu i zacząć świętować wolne niedziele

- dodał.