?Solidarność? rośnie w siłę

W ostatnim czasie powstały nowe organizacje związkowe: w Muzeum II Wojny Światowej, pilotów morskich oraz w Izopanelu sp. z o.o. i Zakładzie Utylizacji Odpadów Stałych sp. z o.o. w Tczewie. rośnieZdaniem Romana Kuzimskiego, wiceprzewodniczącego RG NSZZ „Solidarność” to przejaw większej świadomości pracowników, że w dialogu z pracodawcą trzeba dysponować odpowiednimi narzędziami, aby swoje prawa móc wyegzekwować.

Roman Kuzimski, wiceprzewodniczący RG NSZZ „Solidarność”

– Niewątpliwie cieszy nas obserwowany od pewnego czasu trend zainteresowania wśród pracowników działalnością związkową. Szczególnie, że dotyczy on często młodej kadry pracowniczej. Pracownicy coraz bardziej rozumieją, że obowiązujące przepisy nie chronią w dostateczny sposób ich interesów. Czasem nie jest to zależne od samych przepisów, ale od możliwości ich wyegzekwowania. Pracownicy widzą, że trzeba dysponować realną siła, mieć odpowiednie narzędzia do dialogu z pracodawcą. Taką możliwość daje organizowanie się w związek zawodowy. Dobrze, że polscy pracownicy zaczynają to rozumieć. Obserwujemy nie tylko powstawanie nowych organizacji związkowych, ale także pracę liderów na rzecz wzmacniania struktur już istniejących. To dobrze wróży naszemu Związkowi.