Minister Rafalska: Bez Solidarności nie byłoby wolnych niedziel

- Pragnę Solidarności podziękować za przygotowanie przywrócenia wieku emerytalnego. Bez takiego zaangażowania, bez tak wysokiej pomocy merytorycznej, to by się nie udało.minister Kłaniam się za to państwu nisko. I jeszcze coś ważnego – wolne niedziele. Dziękuję za to Solidarności, która z taką determinacją walczyła o wolne niedziele – mówiła na 29. zjeździe minister pracy i polityki społecznej, Elżbieta Rafalska.

- "Solidarność" – jakie ważne słowo, jakie cenne słowo. My jako rząd staramy się tę solidarność realizować w praktyce. Jesteśmy ulepieni z Solidarnością z jednej gliny. Zjazd to zawsze czas podsumowań. Chciałabym podziękować za współpracę i powiedzieć, co udało się w resorcie i w Radzie Dialogu Społecznego. To wprowadzenie stawki godzinowej, podwyżka płacy minimalnej i jeszcze wyłączenie stażowego z minimalnego wynagrodzenia. To jedna z najbardziej rażących niesprawiedliwości, która do tej pory obowiązuje, będziemy starali się to zmienić – mówiła pani minister.

- Ale chcę Solidarności podziękować za przygotowanie przywrócenia wieku emerytalnego. Bez takiego zaangażowania, bez tak wysokiej pomocy merytorycznej, to by się nie udało. Kłaniam się za to państwu nisko. I jeszcze coś ważnego – wolne niedziele. Dziękuję za to Solidarności, która z taką determinacją walczyła o wolne niedziele – dodała Elżbieta Rafalska.

- Piotr Duda jest trudnym partnerem, ale niezwykle rzetelnym, zawsze dotrzymuje słowa. Ale chcę pozdrowić Henryka Nakoniecznego, Bogdana Kubiaka, Jarka Lange. Chciałam też podziękować ludziom z "S" w moim resorcie Staszkowi Szwedowi i Marcinowi Zielenieckiemu. Chcę powiedzieć, że patronat i pomoc w RDS jest nieoceniona. Pozdrawiam państwa bardzo serdecznie i życzę udanych wyborów – podkreśliła minister pracy i polityki społecznej.