Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych w Radomsku

1 marca po raz dziewiąty obchodzimy Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych. To święto tych, którzy po 1944 roku nie zgodzili się, by Polską rządziła komunistyczna władza.

Dziś cała Polska oddaje hołd żołnierzom, którzy nie złożyli broni. Za tę postawę wielu z nich zapłaciło najwyższą cenę. Radomsko również upamiętniło Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Kwiaty pod Pomnikiem Konspiracyjnego Wojska Polskiego przy Parku Solidarności złożył prezydent Jarosław Ferenc wraz z przewodniczącym rady Rafałem Dębskim oraz wiceprzewodniczącą rady Jadwigą Łysik. Kwiaty złożyli również parlamentarzyści, przedstawiciele władzy samorządowej, organizacji i stowarzyszeń działających na terenie Radomska.

NDPŻW (6)NDPŻW (5)NDPŻW (4)

- Dzięki przelanej krwi, dzięki ofierze tysięcy żołnierzy, także tych wyklętych na wiele lat wymazanych z kart historii – w trudnych powojennych latach została zachowana tożsamość narodu, przetrwało umiłowanie Polaków do tradycji, a w konsekwencji odzyskaliśmy wolność, staliśmy się pełnoprawnym członkiem struktur europejskich. Zebraliśmy się przed  pomnikiem Konspiracyjnego Wojska Polskiego, upamiętniającym   największą organizację żołnierską walczącą o pełną wolność w powojennej Polsce. Twórca KWP, syn ziemi radomszczańskiej – generał  Stanisław Sojczyński „Warszyc" po  okrutnym śledztwie i procesie został zamordowany przez oprawców komunistycznych. Nieznane jest miejsce jego pochówku – mówił podczas uroczystości prezydent Jarosław Ferenc.

Kolejnym punktem obchodów Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych był program literacko-muzyczny „Biało-czerwona ziemio…” w wykonaniu uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej nr 2, który odbył się w Miejskim Domu Kultury.

NDPŻW (3)NDPŻW (2)NDPŻW (1)